Между 171 лв. и 464 лв. варира „Гражданската отговорност“

От 171 лв. до 512 лв. варира цената на „Гражданска отговорност“ /ГО/ при рисковите шофьори, сочи проверка сред най-големите застрахователи. Ноември месец, когато традиционно компаниите в бранша се надпреварват да привлекат максимално много клиенти, този път е изключение – все още фирмите не предлагат промоции.
В момента на пазара само едва-две компании не разграничават водачите на автомобили като рискови и сигурни – това са ЗАД “ЛевИнс” и “Български имоти”, като техните оферти са и най-ниски в сектора. Според изнесените данни на отделните дружества годишната такса за застраховка на най-масовия клас автомобили до 1800 куб. см е съответно 171 лв. и 177 лв. В тези суми влиза и покритие на района на т. нар. зелена карта.
Най-висока цена на полицата за рискови шофьори, а именно водачи с под 5 години стаж, под 25-29-годишна възраст или с регистрирани транспортни произшествия при автомобили до 1800 куб. см, държи “Дженерали”, а именно 512 лв. Според данните на дружеството стойността на застраховката за лица над 29 г. е 234 лв., или почти два пъти по-малко от тези под посочената годишна
От офертните предложения на “БулИнс” пък става ясно, че има конкретизирана цена от 217 лв., но шофьори, за които има данни за виновно причинено ПТП, ще заплащат завишена застрахователна премия.
ЗАД “Виктория” е сред компаниите, които имат разграничаване за рискови и сигурни шофьори. Така водачите, които са под 25 години, ще трябва да заплащат 272 лв., а тези над 25 години – 181 лв.
При застрахователната компания “Булстрад” ограниченията са в стажа на шофьора. Ако той има книжа повече от 5 години, ще трябва да отдели за “Гражданска отговорност” 260 лв., а ако годините му на водач са по-малко, от застрахователното дружество ще прибавят 10% към стойността на полицата. Шофьорите, които искат да сключат своята застраховка ГО в “Армеец”, ще трябва да заплатят около 270 лв. Преди дни Румен Георгиев, управител на застрахователно дружество „Армеец”, обясни, че полиците ще поскъпнат, но плавно и от 2010 г. Той заяви, че очаква минималната застраховка за най-ниския клас автомобили до 1500 куб. см да достигне 200 лв. Сега тя варира между 150 и 180 лв. Георгиев посочи, че ръстът за пазара тази година сумарно е около 20-30% и средната премия е доста увеличена.
Повишенията в цените при застрахователните компании могат да се обосноват с новите минимални застрахователни суми за инциденти по “Гражданска отговорност”, които влизат в сила от 1 януари догодина и са увеличени значително. Според официалните данни от началото на 2010 г. за едно пострадало лице обезщетението скача от 700 хил. лв. на 1 млн. лв., при две или повече лимитът става 5 млн. лв. спрямо досегашните 1 млн. лв., а за имуществени вреди увеличението е пет пъти – до 1 млн. лв.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *