Мексиканската икономика – заложник на кризата в САЩ

Мексиканската икономика отбелязва сериозен спад за второто тримесечие на годината – 10.3%, вследствие на световната икономика криза и резкия отлив на туристи.
Тясната обвързаност на икономиката на Мексико със САЩ както в сферата н производството, така и в сферата на услугите доведоха до това, че на практика Мексико е напълно зависима от финансовото благополучие на северния си съсед.
Около 80% от мексиканския износ е насочен към САЩ, затова и сериозни спад в потребителско търсене в САЩ доведе до чувствително падане на основните икономически показатели в страната.
Отделно на това голямото количество мексикански емигранти в САЩ изпращат значителна част от своите доходи на роднините си в Мексико, което формира важна част от паричния поток в държавата.
Допълнително повечето мексикански туристически компании след април месец, когато избухна т.нар. свински грип, се оказаха на границата на фалита.
Официално Мексико встъпи в рецесия в началото на 2009 година, когато Брутният вътрешен продукт на страната падна с 8-2% в сравнение с миналогодишните показатели.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *