Мелбърн е най-добрият град за живеене през 2014 г.

Проучване на Economist Intelligence Unit посочи кой е най-добрият град за живеене за 2014 г., Населените места са били сравнени по пет критерия, сред които стабилност, качество на здравеопазването, култура, околна среда, образование и инфраструктура пише Econ.bg.

В резултат на проучването като най-добър град за живеене е определен Мелбърн, Австралия. Той заема челна позиция в класацията за четвърта поредна година.
Виена, Ванкувър и Торонто се нареждат съответно на 2-ро, 3-то и 4-то място сред всички 140 града, взети под внимание.

Най-лошо представилият се град е Дамаск, столицата на Сирия. Най-голямо влошаване в представянето на градовете също се наблюдава там. Спад в индекса, образуван от петте критерия, има и при София – с 3,5%, съобщава „Ройтерс“.

„Проучването показва, че от 2009 г. насам показателят за добро живеене е спаднал с 0,7%, воден от 1,3 на сто намаление на критериите за стабилност и сигурност“, коментират инициаторите на изследването.

В класацията Париж заема 16-о място, Токио застава на 18-а позиция, Лондон – на 55-а, а Ню Йорк – чак на 56-а. За разлика от туристическата си популярност обаче в тях се наблюдава по-голяма престъпност, много задръствания и транспортни проблеми, което не им позволява да заемат по-високи позиции в класацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *