Менда Стоянова: Ако земеделските преференции не отпаднат, търпим санкции

© Снимка:БГНЕС
Менда Стоянова

Четирите вида данъчни преференции ипомощи за земеделските производители, които отпадат догодина, са били заложениза гратисен период от 3 години при присъединяването на България към ЕС. Този периодизтича на 31.12.2009 г. от 1-ви януари догодина трябва да премахнем тези преференции. Това обясни в предаването „Преди всички“ председателят на бюджетнатакомисия в парламента Менда Стоянов.
За отпадането на облекченията при акциза земеделците ще бъдаткомпенсирани – спредвидени 70-80 млн. лв. като преки плащания, които ще бъдат записани между първо и второ четене в закона за държавния бюджет, каза Стоянова.
4-те процента данък от корпоративното облагане отпадат изапочват дълги процедури по нотификация, от които за съжаление земеделските производители няма да могат да се възползват през 2010 г.
При подоходния данък иданъксгради“нямаме полезен ход, но увеличихме нормативно признатите разходи за производство на земеделскапродукция от 40 на 60%, аргументира промяната Менда Стоянова.
Според нея, орязването на преференциите за замеделците „не е тенденциозно“, защотоако не спазим изискванията ще има загуби по две линии -ще ни бъдат наложени глоби, а ползвалите преференциите ще трябвада ги върнат и то с лихвите.

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *