Мениджърите на фондове се притесняват да купуват китайски акции заради връзките с Русия

Мениджърите на фондове се притесняват да купуват китайски акции, тъй като тесните връзки на страната с Русия, екстремните ограничения на Covid-19 и липсата на яснота по отношение на края на регулаторните репресии превъзмогват възможността за закупуване на спад, предоставена от спада от 75% от техния пик, пише „Блумбърг“.

Хакерската атака на Китай срина технологичните му акции, Lenovo е най-потърпевша - Money.bg

Повечето от инвеститорите се колебаят да се потопят в слабостта, дори когато оценките се сринаха до най-ниските нива от повече от десетилетие. Някои планират да запазят съществуващите си позиции, но малцина искат да добавят, информира infostock.bg.

„Все още избягваме китайските акции“, казва Джон Пласар, директор в Mirabaud & Cie. „Има твърде много въпросителни.“ Mirabaud продаде своите китайски дялови позиции миналата година и не се е върнал към тях“, добави той.

Индексът Nasdaq Golden Dragon, в който са включени Alibaba Group Holding Ltd, Baidu Inc. и NetEase Inc., се понижи с 11,7% в понеделник и се понижи с невероятните 29% през последните три сесии до най-ниското ниво от юли 2013 г. в Хонконг също се разпродадоха в понеделник, публикувайки най-лошия им ден след световната финансова криза през 2008 г.

Спадът дойде, след като представители на САЩ казаха, че Русия е поискала от Китай военна помощ във войната срещу Украйна. Китай отрече доклада, но търговците се притесняват, че всякакви санкции срещу Пекин могат да влошат ограниченията на веригата за доставки и да засегнат глобалния растеж.Инвеститорите бягат от Китай. Банковите акции удариха дъното - Последни - www.pariteni.bg

Според Джиан Ши Кортеси, който управлява фондовете за дялов капитал на Китай и Азия в GAM Investments, именно опасенията относно руските санкции, които се прехвърлят върху Китай, оказват натиск върху китайските акции. Повратният момент ще настъпи едва когато продажбите в американските депозитарни разписки бъдат „изчерпани“ и ситуацията с Украйна бъде разрешена, каза тя.

Междувременно анализаторите на JPMorgan Chase & Co. понижиха рейтинга на 28 китайски акции, листвани в САЩ и Хонконг, позовавайки се на промяната на режима, тъй като инвеститорите ценят геополитическите рискове и нарастващите опасения относно регулаторния риск.

Нещо повече, настроенията бяха наранени и от блокиране, предизвикано от Covid в Шенжен, ключов технологичен център точно извън Хонконг и северната провинция Джилин.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на финансови активи на фондовите пазари.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *