Меркел: Водената от Русия политика поражда трудности за редица съседи на ЕС

Водената от Русия политика поражда трудности за редица страни, които са съседи на ЕС, заяви германският канцлер Ангела Меркел в интервю за германския в. „Велт“.

Молдова, Грузия и Украйна са три страни от нашата политика за източно партньорство, които са подписали по един суверенен начин споразумение за асоцииране с ЕС. Русия създава трудности на тези три страни, каза Меркел.

Освен това виждаме, че Русия се опитва да държи зависими в икономически и политически план някои страни от Западните Балкани, каза тя в интервюто, цитирано от БТА.

Меркел отвърна и на критиките, които й отправиха трима бивши канцлери – Хелмут Кол, Хелмут Шмит и Герхард Шрьодер, привърженици на по-гъвкавия подход спрямо Москва. „Убедена съм, че единният европейски отговор на действията на Русия е добър. Фактът, че Русия наруши меморандума от Будапеща от 1994 г. относно териториалната цялост и суверенитета на Украйна, не трябва да остане без реакция“, отговори Меркел.

Заради украинската криза Западът, в частност ЕС, наложи санкции на Русия, която отвърна на удара с рестриктивни мерки спрямо някои европейски и американски продукти. Последната мярка влиза в сила от утре и е за забрана на внос на плодове и зеленчуци от Албания с аргумента, че тя представя за свои европейските плодове и зеленчуци, които вече са със забрана за влизане в Русия.

В интервюто Меркел потвърди намерението при нужда да се окаже военна помощ на Естония, Литва и Латвия, отбелязва ТАСС.Тя посочи необходимостта от спазване на член 5 от договора за НАТО, тоест на задължението да се оказва помощ на всички партньори от Алианса.

Ето защо например ние оказваме поддържа за охраната на прибалтийското въздушно пространство, създаваме нови сили за бързо реагиране и сътрудничим с Дания и Полша, каза Меркел.

Интервюто за „Велт“ Меркел дава два дни преди очакваното й преизбиране начело на партията й Християндемократически съюз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *