Меркел: Германия е отворена за китайски инвестиции

Германският бизнес желае равен достъп до китайския пазар, но също така и по-голяма прозрачност. Германия пък от своя страна е отворена за китайски инвестиции. Такова становище изрази канцлерът на най-голямата европейска икономика Ангела Меркел по време на посещението си в Поднебесната империя. Там тя се срещна с министър-председателя на Китай Ли Къцян, предава Deutsche Welle.

По думите на канцлера сътрудничеството между Берлин и Пекин вече е достатъчно широко, но е възможно и още да се задълбочи.

„Нашият бизнес сектор би желал да получи достъп на още по-широка основа до пазара в Китай“, заяви Меркел по време на съвместната си пресконференция в китайската столица с Ли Къцян.

Китайският премиер пък отбеляза, че въпреки че икономическият растеж на страната му се подобри през второто тримесечие на годината, правителството ще продължи с прилагането на мерките за подкрепа, за да може икономиката да постигне заложената цел за растеж от около 7,5 на сто.

Меркел, която е придружена от голяма бизнес делегация, се срещна с китайския си колега през втория ден от тридневната си визита в Поднебесната империя. Посещението е седмото ѝ в страната, след като стана канцлер през 2005 г., което подчертава значението на Китай – третият по големина търговски партньор на Германия. Първите две позиции се заемат от останалите държави членки на Европейския съюз (ЕС) и САЩ.

По време на срещата си Меркел и Ли присъстваха на подписването на договор между китайско държавно дружество и европейския производител на самолети EADS, който ще достави в Китай 100 хеликоптера на стойност над 400 млн. евро.

Водещата германска авиокомпания Lufthansa също подписа споразумение за създаването на ново съвместно предприятие с партньорите си от Air China.

Въпреки че търговията бе ключовата причина за посещението, канцлерът заяви, че преговорите между двете страни ще обхванат също така и социални въпроси, както и въпросите за правата на човека.

По-късно в понеделник ще се проведе съвместно заседание на икономическите и търговските представители на двете страни, след което Ангела Меркел ще се срещне с президента на Китай Си Дзинпин.

През последния ден от визитата си в азиатската страна Меркел ще направи изявление пред студенти в Университета Цинхуа в Пекин, преди да се завърне в Берлин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *