Меркел и Нечас си говорят за икономика, енергетика и енергийна сигурност

Икономиката, енергетиката и енергийната сигурност, както идвустранните отношения ще обсъдят днес германският канцлер Ангела Меркел и чешкият премиер Петър Нечас. Това е първата официална визита на чешкия премиер в Германия и втората му зад граница, откакто е начело на новото чешко правителство.
Чешката икономика е тясно свързана с развитието на германската. Повече от една трета от чешкия експорт е насочен към германския пазар. Затова икономическите въпроси очаквано ще бъдат в центъра на разговорите Меркел-Нечас. И двете правителства предвиждат чувствителни намалявания на разходите в държавните бюджети през следващите години.
Чешко-германските отношения днес се оценяват като най-добрите в съвременната истоиря на двете държави. Това най-вероятно ще потвърдят след разговорите и двамата политици. Въпреки това има и неизгладени въпроси. Чешката страна неведнъж критикува честите проверки на шофьорите в пограничните райони, въпреки че Чехия е член на шенгенското пространство. Германия от своя страна отхвърля критиките с обяснения, че проверките са част от борбата с криминалната престъпност край границата.
Чешкият премиер ще се срещне и с германския президент Кристиан Вулф.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *