Меркел настоя за по-строг контрол над „сенчестите банки“

Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел призова за въвеждане на по-строги правила за така наречените сенчести банки, предаде ИТАР-ТАСС.

„За съжаление прекалено бавно напредваме с регулирането на дейността на сенчестите банки“, изтъкна Меркел в изказване пред Бундестага. Става въпрос за финансови институции, които не са банки, но могат да предоставят кредити, като например хедж фондовете.

Канцлерът отбеляза, че „ако не постигнем съответни резултати в това отношение, страните от Г-20 ще станат за посмешище“. Германия възнамерява решително да противодейства на това, добави тя.

Меркел припомни за споразумението, постигнато от Г-20 през 2008 г., според което никакъв финансов продукт, никой финансов играч и никой финансов пазар не бива да остават без надзор и надлежно регулиране.

Въпросът за засилване на контрола във финансовия сектор ще бъде обсъден на срещата на върха на Г-20 в Санкт Петербург в четвъртък и петък.

Меркел иронизира своите опоненти в предизборната кампания за 22 септември заради критиките им за подхода й към европейската дългова криза, съобщи „Асошиейтед прес“. Тя изтъкна, че те са гласували практически за всичките приети от нея спасителни политики.

Нейният съперник левоцентрист Пеер Щайнбрюк я упреква, че се е съсредоточила прекалено много върху драстичните икономии в изпадналите в затруднения страни и е направила твърде малко за стимулиране на растежа.

В изказването си пред финалната сесия на парламента Меркел отбеляза, че не може да бъде сигурна, че опозицията ще продължи нейния подход, защото се е обявила за обединяване на европейския дълг, а „според нас това няма да бъде успешно решение“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *