Меркел: Няма да има държавни дялове в „Опел“

Германският канцлер Ангела Меркел официално отхвърли възможността държавата да купи дял от „Опел“, за да спаси от фалит автомобилния производител, предаде агенция Франс прес.
Идеята за директна намеса на държавата в „Опел“, който е собственост на американската автомобилостроителна компания „Дженерал мотърс“, бе спомената от министъра на труда Олаф Шолц от Социалдемократическата партия, коалиционен партньор в правителството на Меркел.
Не бива да се страхуваме от тази идея, каза той в интервю за в. „Билд“, но добави, че тази мярка не трябва да бъде дългосрочна.
В интервю за германската телевизия Меркел обаче подчерта, че правителството й няма намерение да купува директно дял от „Опел“. Според нея подобно решение не би било добра новина за служителите на компанията.
Автомобилопроизводителят, за която в Германия работят над 26 000 души, иска 3,3 млрд. евро от германската държава, за да се спаси от фалит. Берлин иска да получи от Вашингтон яснота за плана за спасяване на „Опел“ и за бъдещето на „Дженерал мотърс“.
Междувременно стана ясно, че държавният инвестиционен фонд от Абу Даби „Аабар инвестмънтс“ е придобил 9,1% дял в германския концерн „Даймлер“, производител на автомобилите „Мерцедес Бенц“, съобщи автомобилният гигант, цитиран от Франс прес.
Фондът ще инвестира 1,95 млрд. евро в увеличаване на капитала на компанията. След тази стъпка Кувейт, който е акционер на „Даймлер“ от 1974 г., ще притежава само 6,9% от акциите, посочва АФП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *