Меркел: Опрощаване на гръцките дългове е невъзможно

Макар че гръцките банки ще отворят врати отново днес, за гърците няма да се завърне всекидневието, подчерта германският канцлер Ангела Меркел по време на т. нар. си „лятно интервю“ по обществения телевизионен канал ARD.

„Това няма да е нормалният живот, така че ние трябва бързо да преговаряме“, казва тя по отношение на контрола върху капитала и тавана от 420 евро седмично на тегленията, който продължава да съществува в Гърция.

Меркел даде ясно да се разбере, че вече не желае да слуша дебат за евентуално излизане на Гърция от еврозоната. Това се счита и за намек към федералния министър на финансите Шойбле, който вкара темата за временен Grexit, свързан с редуциране на дълга, в дебата, предаде Ройтерс.

Същевременно тя отново изключи вероятността за опрощаване на гръцкия дълг, намеквайки същевременно, че Германия е готова да прояви гъвкавост при изплащането на дължимите суми.

„Класическа подстрижка на 30-40 на сто от дълга е невъзможна в един валутен съюз“, каза Меркел в предаването.

На Гърция по-рано бяха предоставени по-благоприятни лихви, удължаване на срокове и други облекчения и „отново можем да говорим за нещо такова“, допълни германският канцлер. Подобни мерки обаче могат да бъдат обсъждани едва след успешното разработване на детайлите по спасителната програма за Гърция, заяви тя.

Същевременно и германският вицеканцлер и икономически министър Зигмар Габриел призова да бъдат прекратени дискусиите за възможно излизане на Гърция от еврозоната. „Ако сега непрекъснато започваме отначало, правейки стъпки срещу Гърция, то няма да стигнем до успех“, каза той. По думите му поради тази причина не е правилно да се продължава дебатът за т. нар. Grexit.

По думите му освен това излизането на Гърция би струвало на Германия много повече. „Още по-лошото обаче е, че ще станем свидетели на събития, които ние като европейци, според мен, не бихме искали да наблюдаваме“, добави Габриел.

Същевременно и той отправи остра критика към Шойбле. „Да внася своето предложение като германско предложение за мен не бе разумно“. По този начин финансовият министър е настроил срещу себе си коалиционния си партньор от SPD. Меркел отбеляза обаче в интервюто, че мерките са били обсъдени предварително. Тя обаче изрично заяви, че „сега вече всичко е обсъдено и изречено и трябва да гледаме напред“.

Предвид различията между коалициите Шойбле предизвика объркване относно евентуална своя оставка в материал за Spiegel. В него той призна за различия с канцлера в начина на мислене по отношение на кризата в Гърция и поясни, че в такива случаи политиците подават оставки. На допълнителния въпрос обаче дали обмисля оставка, той поясни: „Не, как ви хрумна“.

Пред ARD Меркел заяви лаконично: „При мен никой не е идвал и не е молил за оставка. И нямам намерение да продължавам да водя тази дискусия“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *