Меркел подкрепи идеята за икономически кабинет на ЕС

Германският канцлер Ангела Меркел обяви подкрепата си за френската идея за създаването на икономическо правителство на Европейския съюз. С голям интерес в страната се дискутират възгледите на канцлера за бъдещето на еврото.
За първи път в своето интервю в „Щерн“ Ангела Меркел подкрепи френската идея за икономическо правителство на еврозоната, което трябва да координира и синхронизира данъчната и социалната политика, трудовото законодателство и динамиката на заплащането на заетите в обществения сектор, да съгласува финансовата политика в Еврозоната.
Меркел се разграничи от варианта за предоляване на кризата в Европейския валутен съюз като се раздели еврозоната на две – северната с твърда валута и южна, зоната с по мек вариант на еврото.
Относно пенсионните политики в Европа, тя заяви:
„Тук не може да има еднакви критерии. Всяка страна в еврозоната трябва сама да реши пенсионната възраст в съответствие с това каква е средната продължителност на живот в нея. Иначе всички финансови средства могат да отидат за изплащане на пенсии и няма да останат за инвестиции в други важни сфери.“

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *