Меркел постави условия за проекти на ЕС за 5 млрд. евро

Канцлерът на Германия Ангела Меркел постави условия, за да се съгласи, че Европейският съюз (ЕС) трябва да отдели 5 млрд. евро за финансиране на енергийни проекти и проекти за развитие на селските области като част от плана за стимулиране на европейската икономика.
Меркел иска финансирането да приключи след 2010 г., така че всички проекти, които не са стартирали дотогава, да не получат част от 3,89-те млрд. евро, планирани за енергийни проекти, съобщава European Voice. Това би заплашило предложените 200 млн. евро за газопровода „Набуко“, както и няколко проекта за улавяне и съхранение на въглероден диоксид. Според германския канцлер “Набуко”, който трябва да транспортира газ от Каспийския регион до Западна Европа, не се нуждае от обществено финансиране.
Сред исканията на Меркел е и това немската телекомуникационна компания Deutsche Telekom да има монополни права над новите мрежи от фиброоптичен кабел в селските райони. Европейската комисия обаче е против да даде описаната като „почивка от правилата“ на Deutsche Telekom.
Чешкото председателство на ЕС иска да бъде постигнато съгласие по сумата от 5 млрд. евро и по списъка от проекти по време на срещата на върха на ЕС, която започва днес. Чехите целят решението да бъде взето с консенсус, но то все още среща опозиция от страните, които не са доволни от списъка с проектите. Въпреки това дипломати предупредиха, че изваждането на проекти от списъка ще влоши шансовете за постигане на споразумение по време на срещата.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *