Меркел рискува да изгуби регионалните избори заради политиката си към бежанците

Благоприятната към бежанците политика на Ангела Меркел се изправя пред първото си голямо изпитание този уикенд. Очаква се избирателите да накажат германския канцлер и партията ѝ за решението им да позволят на хиляди мигранти да влязат в Германия, коментира CNBC.

Регионални избори в три ключови провинции ще бъдат показател за общественото мнение и ясен знак доколко Християндемократическият съюз на Меркел ще бъде засегнат от моралната ѝ позиция по отношение на хилядите мигранти, насочили се на север през Европа, за да достигнат Германия в търсене на по-добър живот.

Около един милион мигранти са пристигнали в Германия през 2015 г., сочат неофициални данни.

Макар че общественото мнение в Германия като цяло бе симпатизиращо към бежанците от Сирия, настроенията се влошиха след поредица от сексуални нападения в Кьолн около Нова година, за които се твърди, че са извършени от имигранти.

След нападенията Меркел предложи по-сурови закони, които ще улеснят депортирането на мигранти. Вредата обаче вече бе налице и много членове на обществото започнаха да се чудят дали канцлерът има дългосрочен план за интегрирането на новодошлите.

И докато обществените нагласи се променят, дясната антиимигрантска партия „Алтернатива за Германия“ отчита драматичен ръст на подкрепа от консервативните избиратели (традиционната избирателна база на Меркел). Последното доказателство за това са общинските избори в централната провинция Хесен миналия уикенд, на които Алтернатива за Германия спечели 13,2% от гласовете, заемайки трето място в надпревата.

Макар все още да е доста зад 28,2% на партията на Меркел, Алтернатива за Германия се представя доста по-добре от очакваното в социологическите проучвания, което не говори добре за канцлера в навечерието на регионалните избори в Саксония-Анхалт, Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц. Публикуваните от Bild проучвания сочат спад на подкрепата за партията на Меркел и предвиждат победа на Алтернатива за Германия в трите провинции, които представляват 12 млн. избиратели.

Тази седмица гласоподавателите следяха внимателно ролята наМеркелв последните преговори с Турция по допускането на мигранти към ЕС. По-рано тази седмица бе решено Турция да приема обратно мигрантите, които е малко вероятно да получат убежище в ЕС, и бежанци, пристигащи на континента от Сирия. В замяна ЕС ще трябва да приеме други сирийски бежанци директно от турски бежански лагер.

Идеята на предложението е да се намалят стимулите за бежанците и мигрантите да пресичат границата между ЕС и Турция или да влизат в съюза по море. Друга част от споразумението ще позволи на турските граждани да пътуват до страни от Шенген без виза. Този план обаче предизвиква спорове, тъй като ще даде възможност на 77 млн. турски граждани лесно да навлязат в Европа.

Карстен Никел, старши вицепрезидент на Teneo Intelligence, заяви в свое съобщение по-рано тази седмица, че ако предварителният характер на сделката с Турция не позволи стабилизиране на Християндемократичния съюз преди изборите в неделя, „Меркел ще се окаже под нарастващ натиск от страна на собствената си партия“.

„И все пак комбинацията от по-малко пристигащи мигранти след затварянето на границите с Австрия и напредъкът на Меркел към потенциално обещаваща сделка с Турция може да се окажат изключително важни активи за канцлера това лято“, казва той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *