Меркел: 2009 г. ще бъде тежка

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че Германия е в състояние да устои на глобалната финансова криза, но 2009 година ще бъде тежка, предаде Ройтерс.
„2009 ще бъде година на лошите новини. Ние изграждаме мост, за да гарантираме, че нещата ще се подобрят през 2010 година. Германия е силна. Дори бих казала много силна“, заяви Меркел пред Бундестага.
Управленският стил на Меркел, отличаващ се с търсене на консенсус, помогна да се запази целостта на тромавата управляваща коалиция, но предпазливият й подход към икономическата криза започва да поражда безпокойство сред членовете на нейната партията и извън нея, пише в свой коментар агенцията.
След като в средата на септември пазарите и световната финансова система преживяха тежки сътресения, правителството на Меркел предпочете изчаквателния подход пред агресивната интервенция – първо с германските банки, а сега и с останалите сектори на икономиката.
През октомври Меркел бе принудена да промени позицията си към проблемите в банковата система и най-накрая одобри пакет от спасителни мерки за 500 млрд. евро (643,7 млрд. д.), след като първоначално отхвърляше възможността да бъде предоставена помощ за целия сектор.
Сега първата дама на германската политика е под натиск да вземе решение за по-широки мерки в подкрепа на германската икономиката, която през третото тримесечие навлезе в рецесия и е изправена пред опасността през следващата година да отчете най-голямото си свиване от Втората световна война.
Пакетът от мерки, който правителството на Меркел одобри в началото на октомври, изглежда още по-неадекватен на фона на отчетените нови мрачни икономически показатели и действията на външнополитическите й партньори като Великобритания и САЩ, които обявиха много по-обхватни планове за стимулиране на икономиката.
„Внимателният подход, който Меркел разработи до съвършенство през изминалите три години, отговаряше на нуждите на ръководената от нея коалиция. Кризата обаче вдигна залозите и изисква различен подход и по-силно ръководство“, коментира Петер Льоше, политолог от университета в Гьотинген.
В навечерието на конгреса на управляващия Християндемократически съюз, който ще се проведе през следващата седмица в Щутгарт, се надигат много критични гласове.
Експертите очакват обаче, че на конгреса консерваторите ще оповестят предизборната си стратегия, в която ще предпочетат умерени действия, ползващи се с популярност сред избирателите, и няма да заложат на новаторски икономически идеи. netinfo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *