Месецът на отпуските може да се окаже интересен период за БФБ

Седмицата на Българската фондова борса беше белязана от значителен ръст на индексите. Родният капиталов пазар, който изоставаше значително спрямо възхода на международните пазари, най-накрая се присъедини към тях и тръгна мощно нагоре. Натрупалите се добри новини накараха инвеститорите отново да обърнат поглед към борсата и да започнат да купуват.
На седмична база SOFIX скочи с 16.07% до 413.22 пункта. BG-40 увеличи стойността си с 15.48% до 115.75 пункта. Индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT прибави 1.86% до 40.50 пункта, а BGTR30 скочи с 14.75% до308.19 пункта.
Спокойно може да се каже, че еуфорията завладя всички акции, търгувани на пода на борсата, което доведе до значителен ръст в средните цени. Най-много поскъпнаха книжата на Трейс груп холд. Пазарната капитализация на инфраструктурната компания се увеличи с цели 28%, а средната цена на която се търгуваха книжата в петък бе 64.09 лв. Дяловете на другите две пътностроителни дружества също се покачиха. Тези на Мостстрой увеличиха стойността си с 17.38 на сто, а на Холдинг пътища – с 14.73%.
Сред най-поскъпващите компании се наредиха още Каолин и Софарма, при които ръстът на седмица база бе съответно с 23% и 20.5%.
Акциите на финансовите институции също последваха възходящия тренд. С над 19% се покачи цената на дяловете на Българо-американска кредитна банка на седмична база. Книжата на Първа инвестиционна банка добавиха 14.60%, на Централна кооперативна банка са нагоре с над 10%, а ръстът при Корпоративна търговска банка бе с 11%.
Двуцифрен ръст записаха още книжата на Монбат, Химимпорт, Оргахим, Спарки Елтос и други. По-слабо се представиха акциите на Неохим и Девин, при които повишението на седмична база бе с около 7%.
На червено приключи седмицата за дяловете на Петрол. Пазарната оценка на дистрибутора на горива падна с 3 на сто, а средната цена, на която затвориха книжата в петък бе 6 лв.
Ако добрите новини отвън се запазят, очакванията на анализаторите са за запазване на ръста на родните индекси. Mай кризата е на път да превърне обичайно скучния отпускарски месец август в интересен период, който може да предложи доста приятни изненади за някои от инвеститорите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *