Местоположението – ключов фактор за определяне на цената на жилище

Кои фактори увеличават цената на едно жилище и каква тежест имат те е въпрос, който интересува много хора в условията на спад на пазара. Според проучване на британската група Nationwide цената на даден имот може да се повиши чрез увеличение на площта, обособяване на допълнителни спални и наличие на централно отопление. Доброто местоположение обаче остава ключовият фактор при ценообразуването.
Около 10% увеличение на площта добавя близо 5% към цената на типичнобританско жилищеи близо 7% за самостоятелна къща, сочи проучването.
Съвсем не е изненадващо, че местоположението остава ключовият фактор при определянето на цената на жилището – имотите в Лондон например са близо два пъти по-скъпи от тези в Уелс, като се прави сравнение между еквивалентни жилища.
Добавянето на спалня и баня на таванското помещение може да увеличи цената на къщата с до 20%.
„С времето очакванията на купувачите се промениха и като цяло общото качество на имотите се подобрява, що се отнася до удобства“, коментира Мартин Габауер, главен икономист на Nationwide, цитиран от Aboutproperty.co.uk.
„Местоположението продължава да бъде най-големият фактор за цената на даден имот, като къща в най-добрите квартали може да постигне цена с близо 50% по-висока от подобен имот в „среден“ район“.
„И все пак други характеристики също имат значително влияние върху привлекателността и съответно върху цената на имота. Например разширяването на имота, така че да се обособи допълнителна спалня, може да увеличи цената с около 11%“.
Докато по-големите жилища са по-скъпи, по-малките имат по-висока стойност на квадратен метър, сочи още проучването.
Става ясно също така, че 91% от жилищата на Острова имат централно отопление, което означава, че тези без екстрата могат да донесат с около 9% по-ниска продажна цена.
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *