Мечтите за демокрация в Либия умират бързо?

Мечтите за демокрация в Либия умират бързо, като армията на полковника вече се насочва към Адждабия, последният бунтовнически град преди Бенгази. Либийската държавна телевизия показа, че Брега е „освободен от въоръжените бандити.“
Само преди осем дни бунтовниците се прогнозираха бърза победа и напредваха към Сирт, родния град на Кадафи, и към столицата Триполи. Но, виждайки мудната и хаотична реакция на международната общност режимът предприе контранастъпление, което вече се приближава към Бенгази.
Настроението в столицата на бунта е зловещо. На един от площадите активисти са изписали с големи бели букви: „Къде е ООН?“ Но ООН не идва и докато САЩ и Европейският съюз обсъждат установяването на забранена за полети зона над Либия, бунтът е на път да приключи трагично.
Лидерите на бунтовниците все още проявяват оптимизъм пред хората, но всички са наясно, че без международна подкрепа силите на Кадафи скоро ще влезнат в Бенгази. Евентуална кървава баня в града би довела до намеса на ООН и може би НАТО, но това едва ли успокоява особено жителите на града.
Арабската лига обяви, че Кадафи е загубил всички легитимност и призова Съветът за сигурност на ООН „да поеме своите отговорност“ и „да предприеме необходимите мерки за налагане на въздушна зона свободна от полети на либийските военни самолети“.
Но страхът сред населението в Бенгази е, че дипломатическите усилия напредват твърде бавно предвид скоростта, с която зле въоръжените бунтовници, губят позиции след въздушните нападения на силите на Кадафи.
В Триполи, държавната телевизия призова чуждестранните компании да възобновят износа на петрол, като съобщи, че пристанища на Либия са безопасни въпреки продължаващите битки.
На този фон цената на априлските фючърси на сорт Брент пада в Лондон с 1.22%, до 112.45 долара за барел, а американския лек суров петрол се търгува за под 100 долара за барел на електронните платформи в Ню Йорк.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *