Мигрантите в България се увеличиха с 81.7%

През юли са задържани общо 298 граждани на трети страни, от които 27 на вход, 60 – на изход без регистрация и 211, които пребивават незаконно във вътрешността на страната. Броят им е с 81.7% по-голям в сравнение с предходния месец (164 лица), пише в Месечна информация относно миграционната обстановка в България за юли 2019 г. Това са последните данни в сайта на МВР, но тенденцията вероятно се е запазила и през август.Мигрантите в България се увеличиха с 81.7%.

Резултат с изображение за мигранти гърция
преди 5 дни

Според справката през януари-юли 2019 г. са задържани общо 1256 граждани на трети страни. От тях на входа на държавната граница – 253, на изхода без регистрация – 261 и установени в незаконен престой във вътрешността на страната 742 лица. Спрямо общия брой на задържаните през същия период на 2018 г. (995) се отчита увеличение с 26.2%.

В същото време Нова тв показа клипче, на което с надпис България и емотикон усмивка се вижда дълга опашка от мигранти, които се катерят по стълба, за да преминат ограда, за която се твърди, че е тази по българо-турската граница. Телевизията изрично отбеляза, че от Гранична полиция не са пожелали да коментират, но не са отрекли, че става дума за нашата граница.

Вътрешният министър Младен Маринов също отчете ръст в опитите за нелегално преминаване на българо-гръцката граница и свърза това с усложняването на ситуацията в Близкия изток и Турция. „Следим процесите в Турция. Виждате какво се случва, информира в.Сега.

За съжаление тези процеси не зависят само от нашето желание. Те са по-глобални и, естествено, когато има раздвижване и някакви притеснения, ние сме длъжни да вземем мерки. Наистина българо-турската граница се охранява добре. Има изградени съответни съоръжения, но имаме проблем със сухоземната граница с Гърция. Поради тази причина сме дислоцирали допълнително командировани сили, така че да можем да пазим сигурността на границата. Отчитаме ръст в опитите да бъде премината нелегално тази граница. Имаме добро взаимодействие с гръцките власти“, каза Маринов на конференцията „Сигурността в Югоизточна Европа“

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *