МИЕ предлага намаляване със 7% на предвидените цени на тока

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров призова Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да намери резерви, за да понижи предвиденото увеличение на цените на тока. Това стана по време на среща на Димитров с председателя на регулатора Константин Шушулов, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката.

Наясно сме с рекордния скок на горивата в международен план, но трябва да потърсим всички възможности за намаляването на предвиденото повишение в защита на българските граждани и за облекчаване на ценовия натиск, е посочил Димитров. Експерти на министерството са направили обстоен преглед и анализ на проекта за новите цени на ДКЕВР, съобщават от министерството.

Предложението на министерството е предвижданото повишение на регулираните цени на електроенергията да бъде намалено със 7 процента за населението и за индустрията.

Основните резерви за понижението трябва да дойдат от намаляване с 10 на сто на цените за пренос и достъп, като от НЕК трябва да намерят потенциал за намаляване на разходите при запазване стабилността на дружеството. При цените на производителите, където предвиденото в момента повишение е средно между 20 и 25 процента, мнението на експертите от министерството е, че могат да се търсят резерви за понижение с около 5 на сто.

Има потенциал в количествата комбинирана енергия, предвидена за изкупуване от НЕК. Количествата трябва да бъдат занижени с около 10-15 на сто, смятат експертите на МИЕ.

По отношение на топлинната енергия трябва да се търсят варианти за понижение с около 1-2 процента чрез подобрена ефективност, е позицията на Министерството на икономиката и енергетиката, се посочва в съобщението.

С такова становище излезе МИЕ след като по-рано днес Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, с председател Константин Шушулов, обяви по време на обществено обсъждане на новите цените на тока и парното, които ще се повишат между 14 и 18 % от 1 юли.

Софиянци, както и абонатите на ток в Западна България ще плащат 16,01 процента по-скъп ток от 1 юли. Толкова е разрешеното увеличение на цената на електроенергията за ЧЕЗ-България, съобщи Шушулов.

За клиентите на EVN токът ще е по-скъп с 14,59 на сто, а за абонатите на Е.ON увеличението ще бъде 17,72 процента.

Синдикатите от „Подкрепа” и КНСБ обвиниха енергийния регулатор, че умишлено надува инфлацията с новите цени и поискаха поне една година токът и парното да не поскъпват. Хората се самоубиват заради тези цени, възкликна Огнян Винарев от Българската стопанска камара и цитира случай, при който възрастна жена скочила от моста „Чавдар” в столицата, като чула за поскъпването на тока в София.

Всички ни атакуват, защото си гледаме работата, категоричен бе председателят на регулатора Константин Шушулов. Той подчерта, че проблемът не е в новите цени на тока и парното, а в ниските доходи, които не са съобразени с инфлацията.

Шушулов съобщи още, че в Комисията има много постъпили сигнали за нереално високи прогнозни сметки от ЧЕЗ-България във връзка с тримесечното отчитане на тока. Издали сме заповед за проверка защо ЧЕЗ не спазват формулата за прогнозните сметки, подчерта Шушулов. Той бе категоричен, че ако тримесечното отчитане не бъде организирано според европейските правила, ще бъде премахнато.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *