Миков: Управляващите са сбор от икономически интереси

Въпреки многото говорене за стабилност, в управляващата коалиция се усещат трусове, заяви лидерът на БСП в доклада си на заседанието на Националния съвет.По думите му причините за това не са толкова политически.

„Нито странното поведение на бутикови партии от типа на Реформаторския блок, нито поведението на АБВ, нито раздорът вътре в Патриотичния фронт са от естество да нарушат сериозно стабилността на управляващата конструкция“, посочи Миков, цитиран от БТА.

По думите му управляващата коалиция не представлява нищо повече от сделка за разпределение на порции власт и затова няма как нейната устойчивост да бъде разколебана с политически заявки от страна на участниците в нея.

Миков посочи, че управляващото мнозинство представлява механичен сбор от икономически интереси, чиято основна цел не е да осигури добро и правилно управление, а да е активен участник в усвояването на публичен ресурс и най-вече на европейските фондове.

Лидерът на БСП посочи, че са започнали консултации за вот на недоверие. Проведохме срещи с две политически сили, очакваме и „Атака“ да прояви интерес, добави той. Утвърдена беше темата – здравеопазване, създадени са групи, които да започнат работа по мотивите, отчете Миков.

Той отбеляза, че скандалът с ваксините е само част от правителствената политика, която в бързи темпове унищожава здравеопазването в България.

Лидерът на БСП отбеляза още, че зачестяват случаите на поръчкови убийства в страната.

Според него, ако въобще може да се определи някаква посока на политиката на управляващите в областта на сигурността, то тя се изчерпва с последователните им усилия за отнемане на социални права и привилегии от полицаите.

Миков разкритикува и водената от кабинета външна политика като небалансирана и неотчитаща националния интерес.

По повод на кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН той коментира, че мълчанието на правителството обрича България на това да изгуби един невероятен шанс да има признание на такава висока позиция.

НС на БСП трябва да вземе решение днес за насрочване, подготовка и провеждане на конгреса на партията през пролетта.

В началото на днешния пленум младежите от третия випуск на Националната политическа академия на БСП получиха сертификатите си за завършено обучение от председателя на партията Михаил Миков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *