Милен Велчев: България спечели от сделката за външния дълг

 
Министерството на финансите обяви тази седмица, че страната ни е загубила един милиард лева със сделката за външния дълг, сключена по времето на управлението на НДСВ. Това посочва резюме от доклад за ефектите от сделката, осъществена през 2002 и 2003 г. от бившия министър на финансите Милен Велчев.
Пред Диана Найденова в студиото на „Нека говорят” самият Милен Велчев определи твърдението като смешно и нелогично. По думите му страната не е загубила нито лев при сключването на сделката. „Истината е, че България не е загубила нито един милиард, нито половин, а е спечелила като държава около 1 милиард лева, а гражданите, които са теглили кредити с по-ниски лихви след замяната на дълга – около 200 милиона лева”, каза Милен Велчев. По думите му загубите, за които се говори са абсолютно фиктивни и измислени. Той обясни, че малка част от дълга е обърната от плаващи във фиксирани лихви. „ В момента лихвите по новите облигации са фиксирани и дават възможност да знаем колко ще са разходите и догодина, и по-догодина и до края на живота на облигациите. Докато плаващите лихви имат неприятното свойство, наред с това да са ниски в някои години, да бъдат високи в други години. И тогава отиват на кино и пенсии и разходи за здравеопазване и т.н., защото държавата трябва да плаща лихви”, обясни Велчев. Той посочи, че упреците срещу него идват от „сговорна дружинка” – „хора от правителството на СДС преди 2001 г. и Симеон Дянков, който има интерес да отклони общественото внимание от провала в събирането на митнически приходи.
Велчев каза още, че в следващите години няма намерение да се кандидатира в близко бъдеще за политически постове и ще остане в частния сектор. „Можете да очаквате, че до парламентарните избори няма да ме видите в никакви листи, пък и може би на парламентарните. Наистина не съм мислил, но това е интересен въпрос и може би наистина трябва да се замисля”, каза Велчев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *