Милен Велчев: Отказът от ЕРМ 2 не е правилен ход

София /КРОСС/ От 2005 г. досега България винаги е била в 5-те най-добри страни по отношение на фискалната политика. Това заяви пред БНТ бившият финансов министър в правителството на Сергей Станишев Пламен Орешарски. Всяко правителство заварва договори, сключени от предишни правителства, посочи той и добави категорично: „Със смяната на правителствата сметките на държавата не се зануляват“. Ние имаме обективен процес на свиване на политиката, което затруднява разплащането на всякакви задължения, смята Орешарски. В момента правителството се опитва да договаря с ЕРП-тата изплащането на някакви дивиденти, припомни финансистът и подчерта, че ако това стане, ние отново ще имаме разлика на касова и начислена основа. От това пак няма да можем да увеличим нито заплати, нито пенсии, изтъкна той. Подкрепям усилията на правителството за влизане в ЕРМ 2, каза Орешарски. Според него грешката на правителството е била, че толкова шумно е афиширало тази си цел. Влизането в ЕРМ 2 не е въпрос на наше искане, а е въпрос на договаряне. „Мога да допускам, че в неформални разговори от Брюксел са подсказали на правителството, че трябва да изчакаме“, каза бившият финансов министър. Той посъветва правителството да не определя датите, защото по-лош вариант от това няма.
Трудно ми е да си обясня как толкова много анекси или други договори могат да бъдат укрити. Това каза от своя страна бившият финансов министър в правителството на НДСВ Милен Велчев. „За съжаление, за пореден път усилията на правителството се насочват в посока, от която няма да има полза за обществото. Министрите трябва да се насочат в посока – реформи, съкращаване на разходите и т.н.“, коментира той.
Изрични условия от типа на влизане в ЕРМ 2 няма, категоричен бе Велчев относно отказа ни да кандидатстваме за чакалнята на еврозоната. От правителството трябва да се каже дали има сигнал от Брюксел, че няма да влезем, смята той и добави още, че това не е правилен ход. ЕРМ 2 трябва да бъде наша цел. Грешка е да се отлага влизането ни там във времето, смята финансистът.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *