Милиарди за МВФ, рестрикции за банкерите

Министрите на финансите от ЕС обсъждат днес ограничаването на банковите бонуси и финансовата подкрепа за МВФ.
Люксембургският премиер Жан-Клод Юнкер, който е председател на Еврогрупата, обединяваща министрите на финансите от еврозоната, подкрепи предложението за въвеждане на международни ограничения за банковите бонуси, предаде Франс прес. Юнкер каза това при пристигането си в Брюксел за неофициалната среща на министрите на финансите от Европейския съюз преди срещата на върха на Г-20 в Питсбърг (САЩ) в края на месеца.

Миналата седмица френският президент Никола Саркози изрази намерението си да призове останалите страни от Г-20 да последват примера на Франция и да ограничат премиите, раздавани на банковите дилъри, за да се избегне насърчаването на действия, свързани с поемане на рискове, които се смятат за причина за сегашната финансова криза. Френските банки поеха ангажимент да променят начините за определяне на премиите и да въведат наказателни глоби за дилъри, причинили загуби на компаниите. Много от ръководителите на банки обаче са на мнение, че подобна мярка само на национално равнище няма да бъде ефикасна, ако не бъде последвана от ограничаване на бонусите и в най-големите страни. Френското предложение се подкрепя от Германия, но Великобритания, където се намира най-големият европейски финансов център, лондонското Сити, както и Съединените щати, са по-резервирани.

Европейските министри на финансите ще обсъдят днес на неофициална среща в Брюксел общоевропейски предложения за реформа на световната икономика и за ограничаване на банковите бонуси преди срещата на Г-20 в Питсбърг (САЩ).

Председателстващата групата на двайсетте световни икономики (Г-20), Великобритания, излезе със собствена инициатива за съгласуване на световните правила за борба с дисбаланса на световната финансова система и създаването на механизъм „за ранно предупреждение“. Премиерът Гордън Браун разкритикува държавите, трупащи големи резерви в чужда валута.

След обсъждането на европейските предложения за срещата на Г-20 в Питсбърг на 24 и 25 септември, министрите ще приемат решение дали е необходимо страните от ЕС да свикат извънредна среща на върха за окончателно потвърждаване на позициите по плана. Председателстващата ЕС, Швеция, вече предложи извънредната среща на върха да се състои на 17 септември в Брюксел „ако това е необходимо“.

Министрите на финансите от ЕС ще разгледат и възможността за допълнително финансиране на МВФ със 75 милиарда евро. 27-те вече обещаха да отпуснат 100 милиарда долара, една пета от необходимите на фонда 500 милиарда долара. В понеделник министрите на финансите на Германия, Франция и Великобритания заявиха, че Европа трябва да увеличи приноса си до 175 милиарда долара. Днес те ще поискат по-малките страни от ЕС да ги подкрепят, посочва АП. Германия е готова да отпусне 35,95 милиарда долара (25,03 милиарда евро), Франция обещава 18,45 милиарда евро (26,5 милиарда долара), а Великобритания ще увеличи приноса си с 11 милиарда долара до 26 милиарда долара.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *