Милиарди недекларирани доходи може да се обложат при еднократна данъчна амнистия

Поне 20 млрд. лева недекларирани доходи ще бъдат обложени, ако има еднократна данъчна амнистия, заяви за Дарик Стамен Тасев, председател на Българския форум на бизнес лидерите. По думите му в рамките на една година държавата трябва да даде възможност да се обявят укритите през последните 20 години доходи като мярка срещу увеличаващия се дефицит в държавната хазна.

За да има ефект данъчната амнистия, трябва да се създаде страх от ревизии сред нарушителите, смята Стамен Тасев. По думите в рамките на година те ще успеят да намерят пари, за да платят укритите данъци, които ще спасят бюджета. В противен случай по думите му „ще продължат на час по лъжичка да се правят опити с комисии, разследвания, което е изключително бавен и тежък процес”.
Според Тасев въвеждането на данък върху преводите към офшорни зони може да има фискален ефект, но ще е нужно време за нормативното уреждане на такъв тип облагане. „ще има все пак споразумение, може да има и читави бизнеси, които до ползват офшорни фирми. Затова трябва да се даде достатъчно време”, коментира той.
Тасев предложи държавните служители да бъдат задължени по служебен път да изискват касови бележки, когато пазаруват. „Няма да го има това, което го има сега – на 50 метра от данъчната служба ти продават бира, скара, правят ти автомобилни услуги, продават ти цветя, хляб без касови бележки”, допълни той.
По думите на Стамен Тасев въвеждането на по-високо облагане върху луксозното имущество няма да даде очаквания ефект от правителството.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *