Милионерите по света ще се увеличат с над 50% в следващите 5 години

Милионерите по света ще се увеличат до 53 млн. души от сегашните 35 млн. през следващите 5 години благодарение на стремителен ръст на богатството в развиващите се страни, пише CNBC, цитирайки Credit Suisse.

С основен принос за ръста на световното богатство ще бъде Китай, следван от Индонезия, Индия, Мексико и Бразилия, прогнозира банката.

Очаква се броят на китайските милионери да се удвои до над 2 млн. души до 2019 г. За Индонезия, Индия, Мексико и Бразилия Credit Suisse прогнозира ръстове от съответно 64%, 61%, 57% и 47%.

Извън развиващите се икономики, САЩ, Франция, Великобритания и Германия също ще се сдобият с много нови милионери. Американските милионери в момента са около 14,2 млн. души, което е най-големият брой в света. Очаква се страната да запази лидерската си позиция в това отношение, като прогнозите са броят на американските милионери да се увеличи с 40% до 19,7 млн. души до 2019 г.

Освен че милионерите почти ще се удвоят, Credit Suisse прогнозира и че богатството на домакинствата ще нарасне значително през идните пет години. Средното състояние на пълнолетен човек по света ще нарасне с над 30% (18 хил. долара) до 74 хил. долара.

Средното богатство на човек в Китай, което в момента е 7 хил. долара, може да се увеличи с над два пъти повече от ръста в САЩ, достигайки 11,4 хил. долара през 2019 г.

Темпът на ръст на богатството в Индия ще бъде над средния, увеличавайки се с 37% до 6,4 хил. долара.

Швейцария ще остане неоспорим лидер по размер на богатството на човек, следвана от Австралия и Швейцария, смята Credit Suisse.

Средният размер на богатство на човек в Швейцария достигна до нов рекорд от 581 хил. долара през тази година. Страната е първата и единствената засега, където показателят надхвърля границата от 500 хил. долара. За сравнение, в Австралия средният размер на богатството на човек е 430,8 хил. долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *