Милиони европейци не ползват елементарни финансови услуги

Милиони граждани на Европейския съюз са застрашени от своеобразно изключване от мрежата на основни финансови услуги, твърди ново изследване на Европейската комисия. Изследването ще бъде обсъдено на среща на високо ниво в Брюксел.
Съгласно данните всеки двама от десет граждани на старите страни-членки на ЕС и почти половината граждани от новите страни-членки нямат банкова сметка, а много от тях нямат и спестявания (над 50% за новите страни-членки и 30% за старите), както и не теглят кредит( съответно почти 75% за страните от Централна и Източна Европа и 10% за Западна Европа). Според европейският комисар по заетостта и социалната политика Владимир Шпидла това може да попречи на мнозина европейци да се интегрират успешно в обществото. Той добави, че властите във всички страни-членки трябва да осигурят достъп до финансови услуги за всички свои граждани.
Най-засегнати, естествено, са хората с най-нисък доход. Освен това тези, които живеят в по-слабо развити региони, също изпитват трудности в тази насока. Това им пречи да кандидатстват за по-добре платена работа, да си купят по-хубаво жилище и да осигурят на децата си по-добро образование.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *