Минималната заплата да бъде 42-43 процента от средната, предлага бизнесът

Да се фиксира горна граница за преговори по минималната работна заплата (МРЗ), която да не по-висока от 42-43 на сто от средната заплата. Това предлага Българската стопанска камара (БСК) в позиция на работодателската организация по проекта на рамково споразумение за процедура по определяне на размера на МРЗ, изпратена до медиите от пресцентъра на БСК.

В позицията се отбелязва, че горната граница на предложения интервал от 40 – 50 на сто за определяне на МРЗ спрямо средната работна заплата, надхвърля значително средното съотношение за 22-те държави -членки на ЕС, прилагащи минимална работна заплата, което достига 41 – 42 на сто.

Предложената горна граница от 50 процента надхвърля и граничното съотношение на минималната към медианната работна заплата от 66 на сто, съответстващо на определенията за нископлатен труд и нископлатени работници, използвано от Евростат, допълват от бизнес организацията. И в тази връзка от БСК настояват за фиксиране на горна граница на интервала за преговори, не по-висока от 42-43 на сто, информира infostock.bg.

БСК смята, че трябва да бъдат осигурени актуални ежегодни данни за медианната, средната работна заплата, и за броя на наетите лица за предходната година от информационната система на НАП , включително по общини, области и на национално ниво, преди да се определя размерът на МРЗ.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *