Минималната заплата ще се определя според професията

Минималната заплата да се определя по браншове, а не както сега да бъде еднаква за всички сфери в страната. Това предлага министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин, цитиран от в. „Монитор“.

„Ще предложа на работодателите и синдикатите да вървим в тази посока. За да заработи този вариант през 2017 г., социалните партньори трябвада започнат да се договарят още през април,когато правителството ще предостави статистически данни”, обясни Калфин. Идеята е работодателите и синдикатите да се споразумяват за размера на най-ниското възнаграждение по браншове, както сега се определят минималните осигурителни прагове. От бизнеса настояват за тази идеята от години с аргумента, че това е по-справедливо. Сега минималната заплата се определя от правителството, като заследващата година тя ще бъде 420 лв.,

Според Калфин, ако минималната заплата се договаря според професията, ще отпадне определяне на минималните прагове, върху които ще се плащат осигуровки. До момента социалните партньори са се споразумели за осигурителните прагове за половината браншове, като средното увеличението ще бъде 7,5%. За дейностите, за които няма договорка, социалният министър трябва да реши дали да ги увеличи със 7,5 на сто, или да останат на нивата от тази година. „Ще взема решение след преговори със социалните партньори”, заяви Калфин. Вчера той подписа договор с 81 общини за новата схема „Независим живот”, по която 7572 хора с увреждания и възрастни над 65 г. ще получат помощ от социални и здравни работници в домашни условия. „Когато правителството е стабилно,парите от еврофондовете отиват при хората.

240 общини вече са подали проектите си по програмата. Междувременно стана ясно, че вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин е предложил да бъдат отделени 50 млн. лева за коледни добавки на възрастните хора с най-ниски пенсии. Решението ще се вземе през декември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *