Минималната работна заплата да се договаря за всеки бранш, предлагат от БТПП

Минималната работна заплата да се договаря между бизнеса и синдикатите и за всеки отрасъл тя да бъде различна, според производителността на работата. Това предлагат от Българската търговско-промишлена палата. В „Добро утро, Европа” икономическият експерт от палатата Олга Чугунска коментира, че в около 12 страни в Европа има такава практика и икономиката им се движи в положителна посока.

Според нея в момента минималната работна заплата у нас се е превърнала в политически инструмент, който притиска малките и средни предприятия.Чугунска коментира, че най-добре би било минималното заплащане да бъде определяно между бизнеса и синдикатите без намесата на правителството.

От бизнеса очакват планът за икономически растеж от 1,8%, заложен в бюджета, да бъде рализиран до края на годината, ако не се разрасне конфликтът в Украйна.

Само преди дни Швейцария гласува на референдум против налагането на минимална работна заплата, въпреки че предложената сума бе 3300 евро, каквото е средното заплащане за страната. Такава мярка би ударила силно бизнеса и съответно би засилила безработицата, подчертаха експерти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *