Министерството на културата отне Двореца в Балчик от Софийския университет

Правителството прие внесения от министрите Росен Плевнелиев и Вежди Рашидов проект на решение за безвъзмездно предоставяне на недвижим имот – публична държавна собственост, за управление от Министерството на културата за нуждите на Държавен културен институт – Културен център „Двореца“, Балчик.
Имотът е с площ 183 488 кв. м, намира се в местността „Двореца“, има статут на недвижима културна ценност с категория „национално значение“ и функционално е предназначен да задоволява обществените потребности в областта на изкуствата, градинското и парково пространствено оформление.
Чрез предоставянето му на Министерството на културата ще се създадат необходимите предпоставки за неговото развитие и превръщането в културен център с международно значение.
През последните осем години ведомството е вложило над 2 млн. лв. за реставриране и ремонтиране на разположените в комплекса сгради  и съоръжения, за изграждане на нова канализация за битовите отпадни води и дренажна система, с което се предотвратяват ерозия и свличания.
Осъществено е обновяване на растителните видове в градините, създадени са нови паркови композиции.

 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *