Министерството на финансите продаде държавни ценни книжа за 15 млн. евро

Министерството на финансите преотвори вчера емисия държавни ценни книжа /ДЦК/ с оригинален матуритет от 2 години и 6 месеца, деноминирана в евро. На поредния аукцион бяха предложени книжа за 15 млн. евро, като поръчките, подадени от първичните дилъри на ДЦК, превишиха значително предложения за продажба обем. Общо подадените поръчки бяха за 87,1 млн. евро, което представлява отново рекордно висок коефициент на покритие от 5,81.
Силно търсене на ДЦК бе регистрирано от страна на банковите институции, като интерес към аукциона заявиха и институционални клиенти – пенсионни фондове, застрахователни и презастрахователни дружества. Министерството на финансите реши да одобри поръчки в размер на предварително предложеното за продажба количество ДЦК при доходност 3,19 %, което е в рамките на предварителните очаквания.
Индикаторът, илюстриращ инвеститорския интерес, затвърждава възприемането на ДЦК като инвестиционна алтернатива с атрактивно съотношение полагани от страна на МФ, за разнообразяване на матуритетната и валутната структура на широк кръг инвеститори към пазара на български държавен дълг, се казва в пресъобщение на министерството.
 
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *