Министър Андреева: Едно работно място, един договор с касата

Изключително спешни и неотложни са промените, които трябва да се направят в спешната помощ, да се продължат реформите в болничната помощ, държавата да поеме своите ангажименти за дейности, за които трябва да отговаря каза министърът на здравеопазването в ефира на радио К2.

По думите й трябва да се правят промени и политики, да се поставят приоритети, по които да се работи, така че нацията да е по-здрава. Хората да имат качествена профилактика, качествена превенция и в крайна сметка да живеят по- качествен живот в с по-добро здраве. Аз мога да кажа, че в България компетентността на лекарите е на много високо ниво, допълни здравният министър.

По въпроса за здравната каса д-р Андреева заяви, че трябва да има ясно регламентирана нормативна наредба, по която на всички да е ясно, че касата работи със здравни вноски. Проблемът с финансирането на медицинската дейност на лечебните заведения ще остане, ако хората не внасят вноските си. Предизвикателството в следващите години ще бъде да се намали процента на доплащане, защото сме бедна държава и голяма част от хората не могат да си позволят това доплащане.

Една от задачите пред министерството е да се бори за по-добро и адекватно заплащане за труда, който полага всеки един от медицинските екипи. Този процес изисква повече време и ще е резултат от реформата в болничната помощ и въвеждането на правилата, при които системата ще продължи да функционира. Относно лекарите работещи в държавни болници и практикуващи на частно, д-р Андреева заяви, че е категорична в мнението си, че в бъдеще касата трябва да сключи договори само с едното работно място на лекарите, т.е. един трудов договор – един договор с касата, за да няма това прехвърляне от едно лечебно заведение в друго. Това ще бъде част от изчистването на порочни практики и създаване на по-чиста среда, допълни здравният министър.

Във връзка със здравната карта министър Андреева посочи, че в момента се обсъжда методиката, предстои в началото на месец декември да започне същинската част върху работата по картите и до края на месец март ще бъде завършена, след което ще бъде обсъдена на Обществен съвет в МЗ. Критериите, по които в момента се разработва ще включват и комплексност, ефективност и успеваемост на услугата, защото днес няма никакъв механизъм, който да контролира това. Амбицията е тя да има задължителен характер. Ползата от това ще бъде основно за пациентите на пазара и ще предоставя възможност за сключване на договори.

Здравната каса ще има системни заведения, които осигуряват комплексно качество на медицинската услуга, ще бъдат коригирани дискомфорти на пазара в здравния сектор. Например броят на леглата в Перник или в Ловеч е колкото броят на леглата в София – това не е реално и няма как касата да заплаща за всички тези легла при положение, че е невъзможно да приемат толкова пациенти, колкото биха били в София, завърши д-р Таня Андреева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *