Министър Димитров покани турския бизнес

Най-големите енергийни проекти на България в момента стартират и има огромни възможности за инвестиции на турския бизнес у нас.
Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров казатова в приветствието си към участниците в семинар на тема „Търговско и икономическо сътрудничество между Турция и България. Форумът е в рамките на официалното посещение на държавния министър на Турция по външна търговия Кюршад Тюзмен в България.
Напомням за проекта за ядрена мощност – АЕЦ „Белене“, който е на стойност около 4 млрд. евро, проектите „Набуко“ и „Южен поток“, газовите връзки, които България трябва да изгради със съседните държави, тоест само в областта на енергетиката, проектите, които могат да се реализират в България са на стойност над 12 млрд. евро, каза Петър Димитров. България няма необходимия човешки капитал, дори ив условията на криза, има недостиг на работна ръка и втова отношение взаимодействието с турския бизнес е изключително перспективно и разчитаме на него, обяви той. България има много важни бизнес интереси в Турция, в които и турският бизнес може да намери реализация, каза Петър Димитров. За нас е много важно да направим връзка между турската и българската газопреносни мрежи, инвестицията е нищожна, но ще означава алтернативно подаване на газ за България, отбеляза министърът. Димитров посочи, че България проявяваинтерес към изграждане съвместно с турската страна, а може би и с друг партньор на LNG терминал на турска територия, който да се ползва и от двете страни, както и на съвместни българо-турски газохранилища.
Проявяваме интерес и към включване към газопровода Турция-Гърция-Италия, каза Димитров. Министър Димитров отчете, че през 2008 г. има известно свиване на стокообмена между България и Турция с около 1,1 процента, като износът на България към Турция е намалял с 4,2 процента, а вносът на Турция в България е нараснал с 2,1 процента. Преките турски инвестиции в България за съжаление не отговарят на нивото на стокообмена, посочи Димитров и каза, че по отношение на инвестициите Турция е едва на 18-то място в страната ни. България положи много усилия, за да стане една от най-атрактивните страни по привличане на чуждестранни инвестиции и имаме изключително сериозни резултати в тази област, посочи още Димитров. Той каза, че през последната година България е на второ място в света в класацията за инвестиционна привлекателност, като преди нас е само Хонконг, а по дял на чуждестранните инвестиции в БВП страната ни е на първо място в ЕС с 18,1 процента.
Страната ни е привлекателно място за турските инвестиции, защото е на пътя на турския бизнес към ЕС, от друга страна Турция е на пътя на алтернативните енергийни ресурси към България, ние сме обречени да си сътрудничим, каза Димитров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *