Министър заклейми ”мошениците” банкери

Британският министър на бизнеса Винс Кейбъл остро разкритикува банките и „мошениците“, които взели огромни премии и заяви, че е крайно време да се внесе морал в котираните на борсата компании, предадоха Франс прес и Ройтерс. В реч на конгреса на партия Либерални демократи в Ливърпул Англия Кейбъл продължи атаките си срещу недостатъците на капитализма, които отправя от началото на финансовата криза.
„По отношение на банките, няма да се извинявам за критиките си срещу мошениците и хазартните типове, които нанесоха толкова щети на британската икономика“, заяви Кейбъл. Той отново заклейми хората, които „са взели скандални премии благодарение на гаранцията на данъкоплатеца“. Става дума за няколко британски банки, за които се наложи да бъдат спасени от държавата през 2008 г. с наливане в тях на десетки милиарди лири.
Речта на Кейбъл се очакваше с интерес, защото политическите среди търсят възможни пукнатини между консерваторите и либералдемократите в управляващата коалиция. Общото мнение е, че първите разногласия ще се появят при разпределението на следващите бюджетни съкращения и очакваните регулаторни мерки за банките.
„Капитализмът не взема пленници и убива съревнованието където може. Пазарите често са нерационални или спекулативни. Затова хвърлям безмилостна светлина върху мътния свят на корпоративното поведение“, заяви Кейбъл.
Главната работодателска институция – Конфедерация на британските индустриалци (КБИ) обвини Кейбъл, че използва емоционален език.
„Г-н Кейбъл се изказва остро за капиталистическата система. Ще е интересно да се чуят идеите му за някаква алтернатива“, каза генералният директор на КБИ Ричард Ламбърт. КБИ подкрепя усилията на Кейбъл за промени в наложените от правителството максимално допустими равнища на имиграцията. Според КБИ тези ограничения са вредни за бизнес средите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *