Министър и зам.-министър подадоха оставки

Премиерът Бойко Борисов лично съобщил на министрите за оставката на Цветков. Самият той е бил на заседанието на правителството и е говорил по точки, на които е вносител*, предаде „Фокус“. Министърът обаче напусна сградата, без да направи коментар. Борисов също още не е коментирал пред медиите.
Официалната версия за оставката на Цветков е лични причини. Според политици обаче върху него е оказан натиск.
По-късно премиерът предложи на парламента неговия наследник – досегашния  заместник-транспортен министър – Ивайло Московски.
Зам.-министър Марий Косев също е подал оставка, съобщи междувременно пред журналисти зам.-председателят на ПГ на партията Валентин Николов, предаде “Фокус”. На негово място премиерът вече назначи депутата от ГЕРБ Делян Добрев, който е зам.-председател на енергийна комисия.
Мотиви за оставката на Косев не бяха коментирани. „Тя е за всичко”, отговори Николов на въпрос дали е заради проекта за АЕЦ „Белене”. По думите му причина за оставката на Косев е недобрата му комуникация с депутатите от управляващата партия, предаде Дарик.
Лидерът на БСП Сергей Станишев коментира, че Косев, който участва в преговорите за центаралата, не бил одобряван от руската страна. Освен това през последната седмица Косев изказа становище, че България не трябва да подписва дългосрочни договори с „Газпром“, припомнят медии.Според някои съобщения, Косев е предизвикал напрежение между правителството и бизнеса със спорния закон за ВЕИ.
По повод оставката на Цветков се твърди, че тя е свързана с проблемите в БДЖ. Освен това Цветков се представял неубедително в работата и по-специално в усвояването на еврофондовете. „Дневник“ съобщава, че още преди месец депутати от ГЕРБ са разказвали неофициално, че срещу транспортния министър тече проверка в ДАНС и се чака резултатът от нея, за да бъде решена съдбата му. От екипа на вицепремиера Симеон Дянков, който наблюдава работата на транспортното министерство, коментират, че не са доволни от работата му и от известно време смятат, че Цветков трябва да бъде освободен.
Преди време Цветков бе проверяван от прокуратурата за осигуряване на чадър над нелегален пазар на шофьорски книжки, както и за завишени цени за изграждане на ро-ла терминала на турската граница, но резултатите така и не бяха обявени, припомня Mediapool.
Александър Цветков не е представлявал интерес за службите, заяви обаче министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред журналисти.
Вчера лидерът на РЗС Яне Янев прогнозира пред Mediapool, че Александър Цветков и земеделският министър Мирокслав Найденов ще бъдат уволнени за несправяне със задълженията си и злоупотреби. Лидерът на РЗС съобщи още, че смяната на Найденов ще бъде по-далеч във времето, защото ще е предизборен ход. Високопоставени политици в ГЕРБ потвърждават, че Дянков има забележки и към работата на министъра на земеделието и не е изключено той също да се раздели с поста си. Според Янев е много вероятна и смяната на 7-8 заместник-министри.
По информация на Дир.БГ зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова също е подала оставка, но от министерството опровергаха. Според запознати с рокадите в кабинета, още четирима зам.-министри ще напуснат поста си.
Последна актуализация в 14,20 ч.
* Кабинетът взе решениe за създаването на държавна компания за управление на стратегическите инфраструктурни проекти. Целта е ускоряване на изграждането на трите основни магистрали с обща дължина 500 км.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *