Мините в Бобов дол могат да станат туристическа атракция

Община Бобов дол залага на историята на мините като атракция за развитие на туризма. Това заяви заместник-кметът по икономическите въпроси и евроинтеграция Николай Игнатов по време на представянето на проекта „Прилагане и обмен на международни практики и иновации за устойчиво местно развитие на община Бобов дол“, предаде „Фокус“. Община Бобов дол си партнира по проекта с двете общини от Испания – Сурия и Кастелагия.
Николай Игнатов, който е координатор на проекта, каза, че това е петият проект по Оперативна програма „Регионално развитие“. Той допълни, че с богатата си история мините на територията на община Бобов дол могат да бъдат полезни при осъществяването на този проект.
В испанската община Сурия има много атрактивен музей на минното дело, какъвто в община Бобов дол също биха могли да построят.
„На територията на община Бобов дол територия може да се развие ловен и селски туризъм, в 13 от населените места има уникални църковни храмове, които могат да предизвикат интерес“, обяви по време на представянето на подготвителния етап на проекта Николай Игнатов.
Общата стойност на проекта, който е по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013, е 223 906 лева. Община Бобов дол е бенефициент, а продължителността на проекта е 18 месеца.
Това, което се очаква да бъде постигнато като резултати от трите общини, е анализ на туристически потенциал на община Бобов дол и нейните богатства, анализ на най-добрите практики на услугите. Предстои да бъде разработен първи стратегически план и стратегия на туризма и да бъде подписан меморандум межди трите общини. Трябва да бъде разработен интернет-портал за споделен обмен на най-добрите практики и тенденции в регионалното развитие.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *