Минната индустрия – акцент в Есенния панаир

Развитието на минната индустрия в Централна и Източна Европа ще бъде един от акцентите на предстоящия Международен технически панаир, който ще се проведе от 27.09. до 02.10. 2010 г. в Пловдив. Мястото на страните от регионав европейския добив и преработката на минерални суровини, възможностите за инвестиции в сектора, стратегии за излизане от кризата и растеж – това са част от темите, които ще бъдат обсъдени на двудневна международна конференция под патронажа на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Домакин на форума е Международен панаир Пловдив.
Участниците в него ще представят нови енергоспестяващи и екологосъобразни технологии в добива и преработката на минерални суровини, както и възможностите за взаимодействие между държавите, заинтересовани от добивната дейност. Предвидено е посещение в МОК „Асарел-Медет” – Панагюрище и Варов завод „Огняново”. Гостите ще разгледат Стария градвПловдив, Бачковския манастир и Асеноватакрепост.
Организатори на международната конференция са министерството на икономиката, енергетиката и туризма, ЕВРОМИН, Българска минно-геоложка камара, а съорганизатори – министерството на околната среда и водите, министерството на регионалното развитие и благоустройство, Българска агенция за инвестиции, Парламентарна комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм, Българска стопанска камара, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България,Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски”. Сред участниците ще бъдат представители на МС, МИЕТ, МОСВ, МРРБ, БАИ, БСК, КРИБ, БМГК, НТС-МДГМ, ЕВРОМИН, ЕВРОКОЛ, други браншови организации от региона, неправителствени организации, компании, обслужващи добивната индустрия, кметове на общини с развита минна промишленост. В дискусиите ще се включат пратеници на институции отЦентрална и Източна Европа, браншови организации и бизнесът от региона.
Конференцията е част от деловата програма на Есенния панаир, за която вече са подали заявки за семинари и презентации български и чуждестранни фирми иорганизации. Официални участия са заявили 9 държави: Гърция, Италия, Китайски Тайпе, Република Южна Африка, Руската федерация, Словашка република, Турция, Унгария и Чехия.
На ЕСЕН 2010 се очаква засилено присъствие на компании от Германия и САЩ. Лично посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик се ангажира да доведе американски инвеститори по време на посещението си на ПРОЛЕТ 2010 като заяви, че Международен панаир Пловдив е портата, през която американският бизнес ще влезе в България. “Ще окуража американските компании да дойдат и да участват в Есенния панаир, защото виждам отлични възможности за бъдещи инвестиции в България”, коментира посланик Уорлик.
За да помогне на фирмите в кризата, националният изложбен център направи отстъпкидо 45% за наемане наекспозиционни площи на Международния технически панаир. Предвидени са и бонуси за дългогодишни клиенти – намаление на цените от 15% и 20%. Ако заявените услуги се платят до 31 юли, се дават още 5% отстъпка.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *