Минус 20, България замръзна

Температурите днес ще бъдат между 18 и 8 градуса под нулата

Енергетиката заработи с 5 пъти по-голяма мощност, стотици школа в дървена ваканция

Въпреки снега и минусовите температури летище София бе отворено вчера

ФОТО МИНКО МИНЕВ

Сибирски студ скова страната вчера. Училищата в повече от половин България излязоха в дървена ваканция още преди МОН официално да я разреши.

Рекордът бе в Разградска и Добричка област, където температурата падна почти до минус 20 градуса. Във Варна бе минус 16, а в Плевен и Ловеч -15 по обяд вчера. В София термометрите показваха минус 10. По същото време в Петрич и Сандански обаче бе „жега“ – цели 3 градуса над нулата.

Рекорден студ в близките дни от минус 25-27 градуса очакват в Шумен. Максималната температура в града днес ще е – 17. Пет бездомници от Шумен бяха спасени от измръзване, а още над 10 във Варна, Бургас и други градове. 10 села в Шуменско са в бедстващо положение – нямат ток и вода. Силен вятър остави на тъмно и кв. „Сторгозия“ в Плевен.

Пристанищата във Варна и Бургас бяха отворени само за натоварени кораби. Летищата работеха, с изключение на това в Пловдив. Промяна в графика на влаковете няма, а неотоплени тренове не се допускат. Транспортният министър Петър Мутафчиев съобщи, че лично ще инспектира пристанищата и летищата във Варна и Бургас днес и утре.

Хората в Трън са в ужас. Възрастните още помнят убийствените минус 39 градуса през далечната 1947 г. и се кръстят това да не се повтори.

Енергетиката работи с 5 пъти по-голяма мощност от обикновено. Натоварването на електроцентралите е 6600 мегавата, при нормални 1300, съобщи НЕК.

При „Топлофикация“ София мощността е 1900 мегавата, колкото е и при най-студените зимни дни. От фирмата посъветваха да се отвият винтилите на спрените радиатори поне до края на седмицата, за да не замръзнат. И от двете ведомства гарантираха, че няма да има проблеми с отоплението на хората независимо от кучешкия студ.

Студът принуди 18 общини в страната да обявят извънредна дървена ваканция. 157 школа в Плевенска област затвориха врати вчера, след като кметовете алармираха, че е невъзможно да поддържат нормални температури в класните стаи. Децата ще тръгнат на училище на 30 януари.

80 школа във Врачанско също са в дървена ваканция. Температурата там вчера е била под 10 градуса. Същото е и в Пловдив, Хасково, Добрич, Разград, Чирпан, Кърджали. Засега само 15 училища в Старозагорско са затворени. Кметът на Бургас Йоан Костадинов също поиска от МОН разрешение за ваканция, затворени са школата и във Варна.

Спряха занятията и във Великотърновско. Затворени са училищата в Свищов, Горна Оряховица, Лясковец, Стражица, Павликени, Сухиндол и Полски Тръмбеш. Причината да бъдат разпуснати децата не е в липсата на гориво, а в големите студове и непредвиденото поведение на по-малките ученици, докато пътуват от домовете си до училище. Затворени са училищата още във Видин и Панагюрище.

Благодарение на своевременните предупреждения на метеоролозите и на медиите държавните ведомства взеха навременни мерки срещу студа, който се очаква да продължи още най-малко два дни. Относително малък е и броят на катастрофите, като вчера нямаше убити на пътя.

Минималните температури днес сутринта ще бъдат между минус 13-18 градуса, а на места в Североизточна България до -22. Максималните температури през деня ще са минус 8-13 градуса.

Ще бъде облачно и все още на места ще превалява слаб сняг с тенденция на спиране. Във Варна и Бургас вятърът ще достига 17-23 м/сек., или около 70 км/ч, предупредиха метеоролозите. Има сериозна опасност от измръзвания. При нужда хората могат да се обаждат на „Гражданска защита“ на телефони 0890 199 199, 088 199, 862 60 75. При измръзване пострадалите части на тялото трябва да се разтрият със спирт и леко да се масажират. Не разтривайте със сняг – така тялото допълнително се охлажда и може да се нарани кожата. Употребата на алкохол може да навреди. При разширяване на капилярите вероятността от по-бързото измръзване е по-голяма, обясниха експертите.

Екип на „Стандарт“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *