Миньори, военни и полицаи се юрнаха масово да излизат в пенсия

Военни, полицаи, миньори и други професии от 1-ва и 2-ра категория труд масово подават молби за пенсиониране.
Намерението ете давземат 20 заплати накуп и да избегнат увеличаването на стажа за пенсия, което се очаква да стане сновата пенсионна реформа и така да загубят привилегиите си, съобщава в. „24 часа“. Едно от предложенията на правителството е възрастта за пенсиониране при първа и втора категория труд да бъде увеличена с 5 години за жените и с 3 години за мъжете. Сега жените първа категория се пенсионират на 47 години, а мъжете на 52, при втора категория съответно на 52 и 57 години.

През последните два месеца съм подписал 600 заявления за пенсиониране, заяви вчера в Стара Загора военният министър Аню Ангелов. От НОИ също потвърдиха засиления интерес. Сега военните се пенсионират с 25 г. стаж, но предстои увеличение.Според МО отлично квалифицирани кадри бързат да се пенсионират на 47-48 г., защото охранителният бранш им дава отлични перспективи. Обмислял се вариант занапред офицери, старшини, сержанти да служат по-дълго и да не се санкционират като стари. Не 600, а над 800 са рапортите за предсрочно пенсиониране в армията, уточняват от легия „Раковски“.

Освен военните бързат да се пенсионират миньори, полицаи, ватмани, химици и други работещи от първа и втора категория труд, за които вероятно ще се вдигне и стажът, и възрастта за пенсиониране. От други групи засега няма интерес, твърдят от НОИ. Те се блазнели повече от идеята да работят и след навършване на години за пенсия, защото сумата им се вдигала с 3% на година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *