Мирослав Найденов: По-високият акциз за алкохола няма да доведе до по-голям приход

Вдигането на акциза за алкохола няма да доведе до по-голям приход, заяви в предаването „Неделя 150“ министърът на земеделието Мирослав Найденов. Найденов каза, че през тази година реколтата от грозде е много добра, но заради кризата над 80 хиляди тона от продукцията на дребнитепроизводители са неизкупени. Смятахме, че ако не се вдигне акциза, те ще могат да го преработят в ракия, каза Найденов. „Събраният до момента акциз от селските казани е символичен, разходите по събирнето са по-високи от събраното“, заяви още той.
Министърът на земеделието каза, че в момента за последните три месеца аграрниясектор е единственият , който бележи ръст от 3%, въпреки кризата.
Найденов каза още, че заради увеличения акциз е възможно да се увеличи производството на домашна ракия в нелицензирани спиртоварни. „Тази мярка няма да е продуктивна“, каза още министърът.
Не сме се разминали с министър Дянков, имаме много по-добра комуникация, каза Найденов по повод различната позиция с финансовия министър. „Нормално е министър Дянков да предлага механизми за по-високи приходи“, каза още той ипредложи депутатите да намерят най-доброто решение по въпроса за размера на акциза за спиртните напитки.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *