Мисията изпълнена – контрабандата на цигари осигури средства на ГЕРБ за изборите

Но вместо адекватни икономически мерки, срещу контрабандата се изправи МВР с показни акции, с които да се подчертае активността на органите за сигурност.
Стана ясно, че в Гърция в съседство с границата с България са построени специални фабрики за производство на нелегални цигари, които да се внасят у нас. Такива бяха разкрити и на територията на България. Последната далавера с цех за производство и продажбата на нелегален тютюн беше разкрита преди седмица в Пловдив.
Но разбиването на фабрики за производство на нелегални цигари след твърде скъпи операции на МВР, не е успех. Трябва да се търси първопричината за наличието на такива фабрики. А тя бе именно необосновано високият акциз на цигарите, който направи легалните цигари недостъпни, предизвика висок ръст на контрабандата у нас (трети в Европа по този показател) и сериозни щети на бюджета. През 2008 г. са задържани 13,8 млн. къса, през 2009 г. – 20,6 млн. къса, а през 2010 г. – 242,2 млн. къса. Това е огромен натиск върху България, който се е увеличил десет пъти само за година, в следствие на драстичния ръст на акцизите. И това са количества контрабандни цигари, за които е обявено. Няма гаранция, че тази цифра не е и по – висока.
Здравето на българина също е застрашено. Над 100 марки контрабандни цигари се разпространяват нелегално в България. Поне 30 от тях са силно токсични и опасни за здравето на пушачите. Това сочат изследванията, направени в независима лаборатория в Пловдив по поръчка на местната организация на „Вяра Морал Родолюбие Отговорност – Национален Идеал за Единство” (ВМРО – НИЕ).
Изследването доказва, че те съдържат 1,8 пъти повече от допустимите норми катран, както и 2,1 пъти повече никотин и въглероден оксид. При пушенето им има остатъчна горчивина и силно целулозно парене. На практика тези цигари убиват. Но струват само между 1,80 и 2,00 лева, затова се купуват.
Така, този иначе перспективен сектор в българската икономика е задушаван и криминализиран, а контрабандата на цигари е най – голямата за последните 20 години у нас. Причините за това най–вероятно са: 1. Дянков е най–лошият финансов министър от 20 години насам; 2.Тези глупави мерки може да са наложени на финансовия ни министър, за да се финансират черните мафиотски и партийни каси; 3. Възможната комбинация от предходните две; 4. Наивното разбиране, че МВР може да се справи с контрабандата, когато има толкова силен икономически интерес, породен от завишените акцизи.
Съществуващият огромен икономически интерес от контрабанда, обусловен от високата цена на легалните цигари и възможността за бързо реализиране на незаконна печалба чрез контрабанден внос има като резултат размери на контрабандата, с които държавата на практика няма административен капацитет да се справи, а явно и не желае, тъй като с парите от контрабандата могат да се купуват гласове наесен. Няколко цигански клана в страната, известни на полицията с разпространението на наркотици, държат и търговията на нелегални цигари в България. Това ще се използва за купуване на гласове в циганските махали на изборите най-вече от властимащите в лицето на ГЕРБ.
Така доходоносната търговия с нелегални цигари, имаща явно своя политически чадър и цел – купуване на предстоящия вот, застрашава българските тютюнопроизводители, търговци, потребители и въобще целия отрасъл, който иначе има потенциала да бъде един от най – развитите сектори в българската икономика.
Все пак анализатори от Министерството на финансите стигнаха до „прозрението”, че производството на цигари е един от най–перспективните сектори в българската икономика. Тютюнопроизводството е с голям марж на печалбата, възвръщаемост на капитала и висок износ. Този проблясък обаче остава безрезултатен, тъй като държавата направи всичко възможно да вкара 40% от търговията с тютюневи изделия в сивия сектор.
Краят на икономическата криза в България никак не е близо, но държавата продължава да пилее време в бездействие било за подобряване на тютюнопроизводството, било за някой друг отрасъл. Нещо повече, уверенията от компетентните органи в лицено на финансовото министерство и министър Дянков за стабилни макроикономически показатели и плавно преодоляване на кризата са безотговорни. Според Националния статистически институт има влошаване на показателите на трите основни отрасъла – търговия, промишленост и строителство.
В подобна ситуация Министерството на финансите запазва самообладание и вместо да сформира кризисен щаб за изработването на спешни мерки, чака или намесата на провидението или изтичане на мандата, за да се оправдае с недостатъчното време, ресурси и дежурното оправдание с тежкото наследство от миналото управление. През това време продължава да спада строителната продукция, вътрешното потребление, промишленото производство, енергетиката и добивната индустрия. Повечето индустриални отрасли са на най–ниското си ниво за последните 6 месеца.
Позиция на партията „Вяра Морал Родолюбие Отговорност – Национален Идеал за Единство” (ВМРО – НИЕ) е, че бързото сваляне на акциза на българските цигари е оздравителна мярка за бюджета, за българските производители и пушачите. Всяко забавяне носи загуби на България и печалби на контрабандистите. Защо тогава няма реакция на управляващите? В момента контрабандните цигари се продават в цялата страна като вноса им се прави през всички граници. Учудваща е пасивността на Министерство на финансите и останалите държавни институции като на всички е ясно, че само с икономически мерки може да си предотврати огромната контрабанда. Стига, разбира се, да има политическа воля за това. Такава не е имало и все още няма, затова поискахме оставката на министър Дянков още през октомври 2010г. и продължаваме да настояваме за оставката на един от най – некомпетентните финансови министри в най – новата ни история.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *