Мистериозно съкровище от династията Куянлонг открито в английски килер

Знае се, че са брат и сестра, чиито възрастни родители са починали. Преди няколко месеца те разчиствали дома на баща си и майка си в Мидълесекс и тогава са я намерили – шарена порцеланова ваза. Докато решат какво да правят с останалите вехтории, те са поставили красивата вещ отгоре на библиотеката. После решили, че шаренията евентуално може да струва нещо. Отишли при антиквар в близкото градче и били поразени от оценката му – вазата е китайска, от XVIII век и може да струва между 800 000 и 1 200 000 паунда.
Историята продължава. Изкарана на локалния аукцион Бейнбриджис, вазата попада в полезрението на китайските купувачи. В рамките на безумни 30 минути те яростно наддават за нея и чукчето пада на сумата 43 млн. паунда /99 млн. лева по курс на деня/. С комисионната на търговците и ДДС, общата цена е 53 105 000 паунда, което е невиждан рекорд за подобен предмет.
Стъпката на наддаването е била 1 млн. паунда. Сестрата, която е присъствала на аукциона, накрая почти е припадала и е трябвало да бъде изнесена навън. Братът и сестрата са помолили да останат анонимни след края на търга – което обаче, предвид промяната на имуществения им ценз, ще е доста трудно, отчита The Telegraph.
Купувач на вазата е бизнесмен от Китай. Самата ваза е от династията Куянлонг, висока е около 35 см. и се предполага, че е произведена през 1740 г. Декорирана е с 4 овални картуза, в които майсторски са изобразени риби, плуващи сред цветя. Изпълнена е в декоративния стил янг цай, което означава, че има и една вътрешна ваза, която може да се разгледа през перфорациите на външната.
Предполага се, че това е произведението на китайското изкуство, което е получило най-висока цена на аукцион досега. Как е попаднала тя в английското семейство остава тайна, знае се само, че това е станало някъде около 1930-те. Специалистите са на мнение, че това е една от най-важните китайски вази, които са изнасяни за продан за изминалия век. Търговците коментират: покупателната способност на китайците през последните години нарасна неимоверно. Ясно е, че парите са много – но подобни предмети са голяма рядкост.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *