Мистър Катастрофа очаква корекция на фондовите борси

Има опасност от „корекция“ на фондовите пазари през последното тримесечие на 2009 година или през първото на 2010 година, тъй като възходящата тенденция, настъпила от март, е твърде бърза, предупреди американският икономист Нуриел Рубини в интервю за в. „Уолстрийт джърнъл“.

Според Рубини, цитиран от Франс прес, част от възходящата тенденция се крепи на конкретни икономически данни, но „тя настъпи толкова рано и толкова бързо според мен, че се откъсва от основните икономически фактори“, уточнява известният икономист. „Пазарите се съживяват по V-образната схема и трябва да започна да си дават сметка, че има съживяване, което е по-скоро U-образно, така че през четвъртото тримесечие (на тази година) или през първото (на 2010 година) можем да станем свидетели на корекция“, допълва Рубини, който е професор в Нюйоркския университет и стана известен с предвиждането на кризата на пазара за недвижими имоти и неговото сгромолясване.

Рубини, който си спечели прозвището „Господин Катастрофа“ заради своя песимизъм, подчертава, че според него икономическото съживяване вероятно ще бъде „слабо“ в САЩ, белязано от трайно високо равнище на безработицата, което той очаква да бъде доста над 10 на сто за известно време. „Безпокоя се същото толкова, та дори и повече за еврозоната и Япония“, допълва Рубини, имайки предвид „институционалните блокажи“ в тези страни.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *