Митниците обещаха да облекчат процедурите

Агенция „Митници“ през следващата седмица ще организира освобождаването на пратки с незначителна стойност да става на едно гише. Още в понеделник 11 януари шефът на агенцията Ваньо Танов и изпълнителният директор на „Български пощи“ Милен Керемедчиев и експерти от двете ведомства ще анализират как да пускат бързо в обращение колетите на стойност над 15 евро, за които от 1 януари се дължи ДДС.

Вчера и финансовият министър Симеон Дянков се съгласи, че „процедурите са ужасни“ и добави, че планира огромни реформи в митниците в най-скоро време.

Агенция „Митници“ е наясно, че с влязлата в сила от 1 януари 2010 г. промяна в Закона за данък добавена стойност, която предвижда облагане на пратки над 30 лева, процедурата по освобождаване на пратки с незначителна стойност се усложнява и се създават неудобства за гражданите, информират оттам и допълват, че процедурата не е била променена въпреки изменението на закона.

Цялостното решаване на проблема изисква промени в подзаконови нормативни актове и координация между няколко институции, посочват от агенцията.
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *