Митничари удариха бази за незаконен бизнес с алкохол

Четвърт милион литра алкохол и спирт са засечени в нарушение от митническите мобилни групи при проверката на общо 11 обекта за търговия, производство и складиране само през първата половина на юни.
Проверките са извършени съвместно със служители на териториалните митнически учреждения Кулата, Кюстендил и Бургас и отдел „Оперативен контрол“, съобщиха от Агенция „Митници“.
Установени са над 190 000 литра високоградусов алкохол от различни видове – най-често ракия, над 66 500 литра спирт, 2,4 милиона литра вино и 130 000 литра виноматериал, съхранявани в нарушение на Закона за акцизите и данъчните складове.
Митничарите са установили в един от търговските обекти, че се предлага вино и ракия в петлитрови необозначени бутилки. Оказало се, че задният вход на магазина осигурява бърз достъп до намиращ се наблизо склад. Проверяващите намерили над 190 литра наливна ракия в паркиран зад магазина автомобил, а наред с другите нарушения в склада били установени над 180 000 литра ракия, невяно заведени като суровина.
В района на Бургас мобилните групи са проверили друг малък винопроизводител. Оказало се, че в обекта се съхранява високоалкохолна течност в нарушение на акцизното законодателство. Според намерените количества вино производството надхвърля 1000 хектолитра. Това е законовото ограничение, което производителите не бива да надхвърлят, ако желаят да запазят статута си на малки винопроизводители и да се ползват от предвидените облекчения, посочват от митниците.
При проверка на търговски обект, отново в Бургас, са установили и 960 къса цигари без бандерол и с надписи „Duty free“ от марките „Capital Filter Kings“, „Super Graud“, „Goldmans“, „Slims 100s“ (без надпис). Открити са и туби с общо 95 литра бяла и жълтеникава прозрачна течност с неясен произход и висок алкохолен градус.
Само в един от проверените 11 обекта не са констатирани нарушения. Част от случаите са предадени за допълнителни.
Резултатите от проверката показват, че лицензираните складодържатели допускат множество нарушения, отбелязват още от Агенция „Митници“. Често липсват одобрени уреди за измерване и автоматизирани системи за отчетност. Продукцията, за която вече е платен акциз, се смесва с тази, за която предстои плащане, дневниците за суровините и готовата продукция не се водят достатъчно прецизно, коментират експертите и допълват, че такива констатации водят след себе си сериозни имуществени санкции. Глобите варират между 5000 и 10 000 лева, а при повторно нарушение – между 10 000 и 50 000 лева. Предвидено е и отнемане на лиценза на данъчния склад.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *