Михаил Екимджиев: „Прокурорите съвсем слугински се поставиха в услуга на МВР“.

София /КРОСС/ „Старите демокрации в Европа са извървели един дълъг еволюционен процес – като се започне от Ренесанс, през Просвещение, през буржоазни революции, за да изкристализира тази идея – за разделението на властите, за правовата държава и т.н. Ние, като че ли все още на този етап сме най-близо до идеята за „просветения монарх“. Това заяви в коментарно интервю за Информационна агенция КРОСС адвокат Михаил Екимджиев от Асоциация за европейска интеграция и права на човека.

Той допълни: „Като че ли някой трябва да обяснява на нашия премиер какво означава Конституция, какво означава Закон, за да може в състояние на просветление, от време на време да се смекчи тона – примерно към Съда и да се разбере, че в края на краищата без Съд не може, и че Съдът не пречи, а дава необходимият баланс между човешките права и намесата на държавата в тях уж в обществен интерес“.

Според Екимджиев, в момента се води война между МВР и Съда, „война, която изцяло беше провокирана от пропагандните центрове на МВР“. Адвокатът посочи, че „работата на полицията е да осъществи едно разследване, да предостави доказателства на Съда, а Съдът е този, който преценява дали тези доказателства са достатъчни и годни за задържане по стража на една лице или за неговото осъждане“ и допълни: „Тук най-недостойната роля в тази война за съжаление е на Прокуратурата. Прокурорите съвсем слугински се поставиха в услуга на пропагандата осъществявана от МВР“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *