Михайлова поправи Златанова за санкциите по „Околна среда”

След като вицепремиерът Зинаида Златанова обяви, че парите оп ОП „Околна среда” са пред спиране и срешу България е стартирала наказателна процедура заради злоупотреби, екоминистърът Искра Михайлова обяви, че нещата не стоят точно така.

Според Михайлова не може да се говори за наказателна процедура в тази част. „Тя (Златанова – бел. ред.) е имала предвид наказателни действия. Засега знаем, че имаме време в рамките на два месеца от получаването на българския вариант на сигнала на Европейската сметна палата да изложим становището на страната. Ако то отново е в противоречие на препоръките на ЕС, ще бъдем поканени на изслушване. След това ЕС си запазва правото да налага санкции. Вероятност за санкции, при положение, че има системен проблем, „има”, каза Михайлова пред БТВ.

В сутрешния блок на БНТ пък Зинаида Златанова показа писмо от Европейската комисия от края на октомври, с което обвини ГЕРБ, че са финансирали нерентабилни проекти по време на своето управление. По думите й Европейската сметна палата е установила проблеми при процедурата по финансови корекции, особено когато се отнася за обществени поръчки.

Златанова заяви, че като минимум последствията могат да бъдат още финансови санкции за страната ни. Вицепремиерът допълни, че по ОП „Околна среда“ е наложена проверка на финасовия министър и министъра на околната среда как се е стигнало до тази ситуация. На национално ниво не се е действало адекватно, допълни Златанова.

От ГЕРБ поискаха право на отговор. В телефонен разговор Ивелина Василева, депутат от парламентарната група на партията, каза, че грешките са допуснати през 2008 г. и началото на 2009 г., за което правителството на Борисов няма вина.

Според екоминистъра Михайлова проблемът е в това, че между 2011 и началото на 2013 година българските власти отказват да приемат констатациите на Европейската сметна палата и отказват да променят методологията, по която се работи по обществените поръчки. „Отказват да приемат, че имаме проблем на системата, а това е повод за отношение от страна на ЕК”, каза тя.

Бившият министър, който пряко бе засегнат по темата, като отговарящ за еврофондовете в конкретно посочения период, Томислав Дончев обяви, че случилото се вчера е „пушилка”, която може да е с няколко цели – или да прикрие нещо друго, или предшества „бъдеща неудача” на настоящите управляващи.

След като в понеделник Златанова каза, че санкцията от Брюксел вероятно ще е в размер на 1 милиард евро, което е стойността на цялата програма, Михайлова днес направи още една поправка – става въпрос за 400 000 евро.

И макар че конкретният казус е с три проекта, по които трябва да бъде нанесена финансова корекция, от него произлизал системен проблем на контрола по провеждането на поръчките, който е „притеснителен”. Михайлова допълни, че очаква предложения какво да се промени и как да се отговори на претенциите на ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *