Михалис Сарис: Има напредък в преговорите с Тройката

Заседание на парламента за приемане на законопроекта за облагане на депозитите с данък се проведе снощи..
За значителен напредък в преговорите съобщи финансовият министър Михалис Сарис след срещата си с нейните представители вчера. На нея бе обсъждан основно законопроектът на правителството за „подстригване” на депозитите в Банката на Кипър – втората по задлъжнялост кипърска банка. Предлага се данъкът върху депозитите над 100 000 евро в нея да е 25%.
На вчерашната среща Михалис Сарис, социалният министър Харис Георгиадис и експерти трябваше да убедят най-вече представителите на МВФ, че по този начин сметките за събиране на необходимите 5.8 млрд. евро излизат. Според източници, до момента от фонда са скептични за това, докато от Европейската централна банка и Европейската комисия нямат възражения.
Сарис заяви, че правителството може да стигне до споразумение с Тройката в съответствие с препоръките на Еврогрупата за „подстригване” на депозитите. В момента експерти правят последни изчисления и до 16.00 часа трябва да излязат с конкретни предложения, които да бъдат обсъдени отново с Тройката. След това законопроектът трябва да влезе за гласуване в пленарната зала. Целта е да се постигне финансова стабилност, така, че във вторник да има яснота за банките.
От консултациите с тройката зависят следващите стъпки на правителството, заяви правителственият говорител Христос Стилианидис. Сценариите са два. Ако последните предложения на правителството не бъдат приети от Тройката в Никозия, заседанието на парламента ще бъде отложено за утре, а президентът ще лети за Брюксел, за да получи зелена светлина за подстригването на депозитите от европейските лидери. Ако Тройката се съгласи, парламентът ще заседава днес, а Анастасиадис и лидерите на политически партии ще заминат за Брюксел утре за срещата с Еврогрупата и финализиране на кредитното споразумение.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *