Младите фермери могат да се възползват от петгодишно подпомагане

Приемът на документи за подпомагане на млади фермери по новата Програма за развитие на селските райони ще започне в края на май или началото на юни. Това съобщиха за „Стандарт“ от земеделското министерство. От отварянето на приема могат да се възползват стопани, които още не са навършили 40 години и са регистрирали фермата си не по-рано от средата на 2009 г. Условието е залегнало в Програмата за развитие на селските райони.

Земеделците, които кандидатстват по мярката, ще могат да разчитат на подпомагане в рамките на пет последователни години. Срещу това те трябва да се ангажират да постигнат определен ръст на отглежданите животни или на обработваната земя.

В края на годината пък може да бъде отворен прозорец за прием на документи за подпомагане на проекти на общините, съобщиха още от земеделското министерство. Те могат да кандидатстват за изграждане на канализация, водоснабдителни системи, детски площадки, спортни зали, пътища и други съоръжения, които ще подобрят живота в селата. Общините обаче ще трябва да са много стриктни при подготовката на проектите и провеждането на търговете за обществени поръчки, коментират експерти от Държавен фонд „Земеделие“.

Винарите ще са първите, които ще могат да получат пари след старта на новия програмен период. Избите и лозарите ще могат да подават документи за подпомагане по националната програма за подпомагане на сектора от днес, съобщи шефът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *